Om Akvarell: Litteratur

Lästips

Det finns gott om akvarellböcker men de flesta av dem är alldelens för begränsade i sin konstuppfattning. De liknar nästan sådana kalkerböcker som man hade som barn. Ett fåtal böcker skiljer sig genom att ha en mycket vidare syn på akvarellens möjligheter.

Akvarellboken

Givetvis måste jag först rekommendera min egen akvarellbok: Akvarell – Lekfulla övningar och kreativa insikter utgiven på Ica Bokförlag. Den tar på ett lekfullt sätt upp akvarellteknikens särart med hjälp av enkla övningar och tydliga illustrationer. Den behandlar det mest väsentliga med akvarelltekniken utan att vara för akademisk eller tillkrånglad men den ger även tips lite mera experimentella tekniker. Dessutom är den snyggt formgiven, full med vackra och inspirerande bilder.

TeckningsbokenDärtill har jag skrivit en bok om teckning: Teckning – Klassiska tekniker och nya idéer också utgiven på Ica Bokförlag. Där har jag skrivit om olika teckningstekniker men också om perspektiv och ljus och skugga. Ett kapitel ägnar jag åt Tuschmåleriet, besläktat med akvarell. Ett annat handlar om den snabba skissen, något som varje konstnär har nytta av.

Utöver mina böcker följer här några som som jag har haft glädje utav.

Modellteckningens grunder
av Peter Dahl
utgiven 1975 av Bonniers förlag

Har ni tur finns den på antikvariat eller på biblioteket. Som jag nämnt är tecknandet en en av grundstenarna i akvarellmåleriet och detta är en väldigt innehållsrik bok om inte bara modellteckning utan även om komposition, perspektiv och ljusbehandling. Allt mycket värdefulla kunskaper i akvarellmåleriet.

Akvarellteknik
av Arne Isacsson
utgiven 2001
av Wahlströ & Widstrand

Den här boken är snarast att betrakta som en moderniserad och utvidgad version av den förra. Den som väntar sig beskrivningar av hur lägger upp ett motiv och steg för steg målar en akvarell kommer att känna sig vilsna för denna bok har en annan modernare infallsvinkel. Istället handlar den mycket om vad akvarell är, om hur olika konstnärer använder det och inte minst pigmentegenskaper.

Akvarellmålning
av Ettoro Maiotti
utgiven 1987 av ICA Bokförlag

Ettoro Maiotti har en mer traditionell syn på akvarell än Arne Isacsson. Dock är den mycket grundlig. Bland annat innehåller boken en gedigen genomgång om hur man målar människor. Dessutom demonstreras de gamla mästarnas tekniker.

Akvarellmåleri: Historia och teknik
av Tulla Grünberger & Anders Wallin
Utgiven 2002 av ICA Bokförlag

Detta är den första konsthistoria med inriktning på akvarell som jag har sett. Det är inte en grundlig genomgång utan mer av smakprov men med många vackra bilder. Sista tredjedelen av boken blir något av en läro och inspirationsbok med Anders Wallin som vägledare. På liknande sätt som Arne Isaksson behandlar Wallin den moderna akvarelltekniken.

Akvarellmålarens färghandbok
Moira Clinch
utgiven 1994 av Strömbergs bokförlag

En praktisk liten bok som ger vägledning och inspiration vid blandning av färg. Huvuddelen av boken visar på över 800 (!) möjliga färgblandningar men understöds även av exempel, bilder målningar, som visar färgblandningarnas tillämpning.

Färgen i Måleriet
Torsten Paulson
Ica Bokförlag 1990

Detta är ingen renodlad akvarellbok men är en så gedigen genomgång av allmän färglära att den väl platsar här. Du får lära dig det mesta som kan intressera en konstnär om kolorit, kontrastfärger, varma och kalla färger och olika färgsystem. Trots detta är det en liten och behändig bok som du läser på ett par timmar.