Hustankar: tema med variationer

Hustankar

Mina hus är en produkt av min kreativa torka. Jag hade inte målat ordentligt på flera månader och jag visste inte riktigt hur jag skulle komma igen. Att leta rätt på något storslaget motiv och börja måla kändes inte rätt. Jag kände snarare för att leka mig fram och där igen få en känsla för akvarellens karaktär.

Det var då jag kom ett tänka på husen som jag sett i Anders Wallins akvarellbok ”Akvarellmåleri: Historia och teknik”. Jag ville att det inte skulle vara mer än en ett par ytor som överlappade varandra och för det passade Anders Wallins hus perfekt. Jag skulle bara lägga till något lite som fördjupade komplexiteten. Grunden skulle vara densamma.

Det svåra var att inte göra dem för tjusiga eller detaljerade. I början gjorde jag fönster men insåg snart att det var ett misstag. Jag ville ju inte egentligen måla hus. Det hela handlade om en ytlek. Det är inte i motivet som känslan sitter. Det är i hur man gör det. Genom att välja en enkel form och sedan variera färger och penselföring så blir resultatet ständigt ett annat. Det är genom en begränsning man upptäcker akvarellens enorma variationsrikedom. Det är vattnet som aktiverar färgen och det går aldrig riktigt att förutsäga resultatet.