Kerala 26/1 -03


Indiendagboken 26/1-03

Fjärde dagen: Pilgrimsresan

Vår guide den för träfflige Rajiv har övertalat oss om att vi måste se Indiens sydspets, Kayna Kumari. Det är en av Indiens sju heligaste platser just därför. Men innan vi kommer dit väntar oss två timmar i en trång buss på dåliga i vägar. Det blir en prövning men också en spännande resa med många vackra eller fascinerande vyer som passerar förbi.

När vi blir hungriga stannar Rajiv bussen vid ett Indiskt vägfik. Lunchen serveras på bananblad som Rajiv tvingar oss att äta med fingrarna. Det är gott men kladdigt och jag misstänker att Rajiv hade roligt.

Väl framme i Kayna Kumari lastas vi av någon anledning på en skräckinjagande skorv och färjas ut till en liten ö alldelens utanför fastlandet och ett nybyggt smaklöst mausoleum över Swami Vivekanda men utsikten mot land var underbar. Efter att ha strosat runt lite i templet på fastlandet så bar det vidaremot ett Shivatempel som vi hade blivit lovade att få gå in i.

En shivalingam* i neon är det första som möter oss då vi kliver in i templet.
På denna funkiga inledning möter oss musikaliska stenpelare lysrörsupplysta gallerier och bön förmedlad genom högtalare. Man skulle kunna tro att dessa stilbrott skulle förta den andliga stämningen men istället förstärktes upplevelsen av en levande religion.


Utanför sitter de heliga männen och tigger. Jag ger den närmaste hundra rupies. Undra vad det gör för mitt karma?

* fallos som dyrkas som skapelsesymbol

<- Föregående   Index   Nästa ->