Kerala 31/1 -03

Indiendagboken 31/1-03


Nionde dagen: Husbåtarna

Jag väcks tidigt av recitation och böner. Tvärs över vattnet bärs tempelritualerna hjälpta av skrälliga högtalare. Irritationen förbyts snart i förundran. Den ålderdomliga recitationen under den ännu gnistrande stjärnhimlen ger mig pånytt den där känslan av Indiens sagoaktiga overklighet.

Idag ska vi äntligen få åka ut i de berömda husbåtarna. Alla utom Stig som ska ge sig ut på ett eget äventyr till en av Keralas fåtaliga synagogor.

Resan börjar med taxi ner till järnvägsstationen. Vi ska för första gången åka Indisk tåg. Rajiv insisterade på att vi skulle åka andra klass så vi fick uppleva folklivet. Och det var en upplevelse. Vagnarna gav intryck av ombyggd godsfinka. Det var galler för fönstren.

Sången som nådde våra öron var vacker. Efter en stund såg vi upphovet. Det var en blind tiggare. det var något mycket gripande med hans kroppshållning. Jag hade tagit ett foto på honom om jag inte blivit så illa berörd. Hur ska man förhålla sig till tiggare? Med jämna mellanrum aktualiseras frågan men svaret uteblir.

Vi är ganska snart framme vid staden där husbåtarna utgår De visar sig vara som små flytande palats. från soldäck har vi en förnämlig utsikt. Stränderna glider förbi och i gliporna i grönskan öppnar små scener av hus ocn gårdar. Färgklickar av kläder som hänger på tork. Ivrigt vinkande barn. Sänkhåvarna står som insektliknande monstrum ute i vattnet

Målandet går som i trans.

Vid ett hotell lastas maten på plus serveringspersonal sedan glider vi ut igen. Det är inte utan att man känner sig kunglig.

Dagen avslutas med bad på kollam beach. För första gången är vi inte ensamma västerlänningar längre utan bland hundratals andra. Hundratals är även shoppingstånden. De andra rusar lyckligt runt medan jag trött sätter mig och väntar på hemfärden.

<- Föregående   Index   Nästa ->