En resa till Kreta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En Akvarellresa till Kreta 28/4 – 5/5

Det var med viss spänning jag såg fram emot att få lov att hålla kurs i Lendas på Kreta. Jag hade inte ens sett denna lilla by. Men Ann-Sofie Noryd på Lendasoasen hade ordnat allt för oss. Den enda som var ett litet frågetecken i början att våra flyg från Malmö, Göteborg och Stockholm skulle anlända vid lite olika tidpunkter till flygplatsen i Heraklion. Det blev några några nervösa samtal mellan mig och Ann-Sofie innan alla deltagarna hade fått tag i sitt bagage och räknats in av mig. Minibussen till Lendas stod redan och väntade på oss.

                      Resan gick tvärs över ön på serpentinvägar med vackra vyer över Kretas berg. Lendas ligger precis nere vid vattnet och

 har en liten badstrand och har sex – sju tavernor och flera caféer / lunchställen. Trots att turismen är den huvudsakliga inkomsten för byn har den kvar sin småskaliga charm. Därför fick vi sprida ut oss på ett par olika pensionat. När vi väl installerat oss bjöd Lendasoasen oss på en välkomstmiddag på en av Lendas bästa tavernor och stämningen var snart på topp.

                      Dan därpå började vår akvarellkurs. Deltagarna fick i uppdrag att gå runt i byn och hitta små enkla detaljer att illustrera. Det visade sig att det enkla ibland kan vara svårt. Det är inte lätt att komma till ett helt nytt ställe med andra färger och former att gestalta. Dagen avslutades med en gemensam genomgång. Detta blev vår dagliga rutin framöver.

                      Följande dag vandrade vi till Ostriastranden 2 km bort för att måla himmel och hav. Vårt basläger blev den charmiga och bohemiska lilla tavernan där. Här visade jag olika penseltekniker som kan vara till hjälp för att skildra kust och hav. Lunchen bestod av dagens sallad.

                      Den tredje dagen gick utflykten till Asklepiostemplet som låg alldeles intill våra pensionat. Ann-Sofie gav oss en guida tur runt ruinerna och berättade templets historia och hur kulten var utformad. Efteråt gavs det tid att skissa dagboksanteckningar och lavera dem med akvarell. Det blev en varm dag så den eftermiddagen tog de flesta det lite lugnt. Det fanns gott om tid för ett bad.

                      Nästa dag hade vi planerat för en utflykt upp i bergen men skolbussen som skulle vara transporten ena vägen gick inte eftersom det var helgdag. Istället fick vi en dag i Lendas istället där vi koncentrerade oss på att hitta förenklingar. Den grekiska stilen med hus som enkla vita lådor är egentligen perfekt för förenklingar. Men det blev en svår utmaning för många att låta bli att måla alla detaljerna.

Följande dag blev det till slut tid för vår utflykt. Den gick till byn Miamou som en gång i tiden var huvudorten. Lendas var då bara fiskeläget till Miamou men med turismen blev förhållandet det omvända. Miamou var inte bara avfolkad utan också till hälften i ruiner. Det skapade en speciell melankolisk atmosfär men även många fascinerande motiv. Vi passade på att fokusera på ljus och skugga. Detta var egentligen den sista kursdagen men vi hade ytterligare en vilodag.

Det blev en dag då man målade fritt eller badade. Kanske gjorde några en utflykt. Tanken är att vi alla kan slappna av och låta det vi lärt oss att landa i oss.

Till sist var det dags för de flesta av deltagarna att åka hem. Det vara vemodigt att säga farväl. Jag hade bestämt mig för att stanna ytterligare en vecka. Några få av kursdeltagarna gjorde detsamma och utnyttjade möjligheten att på egen hand lära känna Lendas och kanske måla någon akvarell till.

Vill du vara med på nästa kurs? Läs mer här –>