Projekt: Politiets fellesforbund

I slutet av maj 2019 blev jag kontaktad av Marius Ruud från Oslo. Han frågade om jag vill måla akvareller som skulle vara en utsmyckning av det norska polisfackets nya lokaler i Oslo. Det var starten på ett utmanande men spännande projekt som präglade hela den sommaren. Det handlade om att jag skulle måla sex illustrationer som sedan skulle fotograferas av och förstoras upp. Jag tackande lättvindigt ja och tänkte att det blir väl inte alltför svårt.

När jag sedan fick kontraktsförslaget fick jag en liten chock. Beställaren hade en klar vision om vad det skulle vara på varje bild. Dessutom handlade det om skalan. Mina målningar kunde vara från 60 x 23 cm till 100 x 23 cm. Men de förstorade kopiorna skulle bli från 210 x 80 cm till 450 x 100 cm. Det handlade alltså om en rejäl uppskalning. Dock lockade utmaningen mig. Här är bilderna i tur och ordning plus det slutliga resultatet.

Bild 1:
Beställarens önskemål: Stadsmiljø og folk, hvor et av byggene huser en politistasjon. ”POLITI” bokstaver på fasaden. Enkelte av menneskene er på vei til og fra dette hus.

Detta var bilen jag började med. den verkade lättast. I den första versionen gjorde jag dock misstaget att måla alldeles för mycket hus och detaljerade stadsmiljöer. Det blev inte bra för bilden blev för rörig. Jag hade ingen bild att utgå från så jag försökte hitta på en Stadsmiljö. I nästa version tänkte jag att det egentligen handlade om människorna. Den husdetaljen fick bli antydan till ingången till polishuset. Människorna plockade jag från olika bilder.

Min målning

Det slutliga resultatet i storlek 210 x 80 cm

Bild 2:
Beställarens önskemål: Et moderne kontormiljø med mennesker som sitter og jobber ved sine skrivebord og PC’er 4-5 personer, kvinner og menn, kanskje 2 uniformerte i sine blå skjorter og svarte bukser.

Denna bild blev verkligen en utmaning för mig. Hur ser ett kontor ut? hur gör jag detta till en spännande målning. Jag fick prova ett par gånger innan jag kom fram till en tillräckligt abstraherad miljö som ändå kunde kännas trovärdig

Min målning

Det slutliga resultatet i storlek 250 x 100 cm

Bild 3:
Beställarens önskemål: Et moderne bymiljø fra en plass med mange mennesker. Nedfallende lys, to politifolk står og snakker med en mann.

Redan formatet fick mig att inse att här måste jag lägga det mesta av mina ansträngningar. Bilden skulle förstoras upp till 450 cm vilket fick mig att göra den största orginalmålningen i hela projektet på 100 cm. Ändå var bilden inte mer 27 – 28 cm hög. Jag föreställde mig att man skulle vandra längs med bilden och nya händelser dyka upp allteftersom. därtill skulle det vara poliser med. Hur ser norska polisuniformer ut? Det blir till att googla. I politiets arkivmaterial hittar jag poliserna som fick bli statister i bilden.

Min målning

Det slutliga resultatet i storlek 450 x 100 cm

Bild 4:
Beställarens önskemål: Regnfull kveld/nattstemning med våt veibane og biler som kjører. Man ser noe av en politibil innimellom. Blålys. Kanskje enkelte mennesker på fortauene (trottoaren)

Här kände jag mig lite mer hemma så detta var en bild jag gjorde rätt så tidigt. Det svåra var att jag var tvungen att ha någon form av stadsmiljö med. Den kunde inte vara lika abstraherad som de tidigare eftersom ljus från fönster och liknande var en viktig del av stämning. Det skulle gärna vara en polisbil med blåljus i bilden och det är något av det svåraste som finns att måla. Återigen fick bilder på nätet hjälpa mig.

Min målning

 

Det slutliga resultatet i storlek 250 x 110 cm

 

 

Bild 5:
Beställarens önskemål: Yrende liv med mennesker som går; noen nærme i front, andre lenger bak. Åpen plass med vanlige mennesker; ingen politifolk eller politibiler. 3 stk. 100 x 200 cm, sammenfallende motiv med ca 25 cm avstand imellom bildene

Här var önskemålet folkvimmel med massor av olika människor. Tack och lov pågick Malmöfestivalen och med lite tur kunde jag pricka in bra kvällsljus. Svårigheten var den här gången att bilden skulle delas upp i tre delar. Jag fick se till att den stora målningen var möjlig att dela upp och att varje del hade egna huvudpersoner.

Min målning

Det slutliga resultatet 3 stk. 100 x 200 cm, sammenfallende motiv

Bild 6:
Beställarens önskemål: Et trivelig rom med lyse farger og en kvinne i sivil som samtaler med et barn på 6-8 år. Barnet kan sees fra siden eller skrått bakfra. En teddybjørn kan være rekvisitt, for eksempel på bordet eller i en sofa.

Den här bilden vållade mig mest bekymmer. Det var inget typiskt motiv jag arbetar med men beställaren ville visa hur kompetent genomförda förhör av barn kunde ge en varm och trygg stämning för barnet. Jag hade till och börja med inget alls att utgå från och skickade ett förslag som snarare gav en traumatisk känsla. Beställaren insåg att jag behövde viss hjälp så en fotograf anlitades som fotograferade ett simulerad situation i ett antal versioner. Det slutade med att jag helt enkelt målade av en bilderna men ändrade lite på färgerna

Min målning

Det slutliga resultatet i storlek 100 x 200 cm

Det var ett nöje att sedan bli inbjuden till Oslo för invigningen och se bilderna i fullskala i sin miljö. Jag fick många positiva kommentarer och kände med tillfredställelse att projektet hade landat.