Nybörjarfel

Material
Motiv & Komposition
Färglära
Teknik
Nybörjarfel
Några övningar
Laborationer
Förberedelser
Tips & trix

Några nybörjarfelGivetvis är den teknik man använder något mycket personligt för varje individuell konstnär. Som nybörjare kan man dock lätt fastna en del typiska spår.

  1. För lite vatten: Det är vatten som förlöser färgerna i akvarelltekniken och ger dem deras lyster. Mycket vatten tvingar också en ur ett alltför pilligt målande eftersom det inte är möjligt att måla alltför detaljerat med mycket vatten. att reducera detaljerna är oftast välgörande för akvarellmålningen.
  2. För liten pensel: För att få ut tillräckligt med färg och vatten på pappret krävs en större pensel än vad nybörjare i allmänhet kostar på sig. Det hjälper en också att inte fastna i detaljmåleri. Att penseln är av god kvalité är också avgörande för hur mycket vatten den kan bära (se penslar under material).
  3. För många färger: Det är en omöjlighet att få med alla färger som finns i ditt motiv. Det är inte ens önskvärt. Välj ut ett fåtal nyckelfärger redan innan du börjar din målning och låtsas som om det är de enda färger du har för tillfället (prova med endast 4 färger). Många spännande nyanser finns blandningar (se färglära och även laborationer).
  4. För lite utsparningar: Varje del av pappret behöver inte täckas av färg. Det vita pappret kan i lagom proportion på rätt plats ge en färgupplevelse och inte bara upplevelse av omålad yta.