Palettförslag

Material
Motiv & Komposition
Färglära
Teknik
Grundfärgerna
Färgtoncirkeln
Varma & kalla färger
Palettförslag

 

Blanda färger, ett förslag till palett

Med ett begränsat antal färger kan man få i det närmaste obegränsat antal nyanser. I princip räcker det med de tre primärfärgerna (grundfärgerna: gult rött och blått) för att få fram alla andra färger men eftersom vi inte har några perfekt rena färger så måste vi använde sex färger istället. En varm och en kall av varje grundfärg. Här följer exempel på vilka färger man skulle kunna använda.

En alternativ färgpalett
Ovan fick du ett förslag till färgpalett som ger stora möjligheter att blanda till nya färger. Det kan var bra att som nybörjare inte börja med allt för många färger. Därför kan man börja med en mer naturnära färgskala. Med dessa färger kan du måla de flesta landskap i de flesta väder.(Nedanstående färger är i W & N-fabrikat)

Paynes Gray: En mångsidig blågrå färg. Pigmentbitare. Den är mycket pigmentstark och kan med fördel spädas med mycket vatten. Då passar den utmärkt till moln, gråmulen himmel, hav och alla slags skuggor.

Rå Umbra: En gulbrun jordfärg med dragning åt det gröna. pigmentanhopare (pigmentet flockar sig gärna). Passar bra till jord, mark men ger även blandat med exempelvis Antwerpblå en utmärkt naturlig grön färg.

Antwerpblå: Arne Isakssons favorit. En kall blå, biter vackert i kanten. Vacker som himmel men även som sagt till att blanda grönt med.

Light red: Egentligen är detta rödockra. Rödare färg än så här behöver man inte. Precis lagom till tegeltak men ger också tillräckligt utspädd en kall röd nyans till exempelvis vinterhimlar.

koboltblå: En varmare blå än Antwerp. Lägger sig slätt utan att bita eller anhopa sig. sommarhimmel.

Bränd umbra: En mycket tung rödbrun jordfärg. Pigmentanhopare liksom sin obrända kusin. Färgperspektivet gör att den hamnar långt fram i bilden, bra att ha om man vill skapa djup.

Andra färger som kan vara kul att ha
När du lärt känna dina färger och du tycker att det vore roligt med en lite större palett kan du testa de här färgerna.

New Gamboge: en varm gul färg. Även det Arnes favorit. Kantbitare. Rapsfälten är bara så här gula en gång om året men då är det vackert.

Neutral tint: En svart med en mycket vacker violett ton. Kantbitare. När snöovädret väller in från havet kan himlen ha just denna tonen

Sepia: En varm svart med brun nyans bra till svart lerjord i förgrunden. Kan dock lätt verka smutsig om man målar vått i vått

Alasarin: En kall röd med violett anstrykning och därför bra att blanda just violetta färger (hur ofta man nu behöver sådana).

Olivgrönt: En varm gulgrön färg till gräs eller vårgrönska.

Ivory black: En neutral svart lever upp med mycket vatten och ger vackra slöjor

Colein: En ljus turkosblå färg, semiopak, vilket betyder att den inte är helt transparent utan halvtäckande.