Motivet

Material
Motiv & Komposition
Färglära
Teknik
Motivet
Komposition
Kontraster
Perspektiv
Motivet
Det finns inget enkelt sätt att beskriva ett typiskt akvarellmotiv. Det beror i stor utsträckning på målarens temperament men en ledtråd är som jag tidigare nämnt akvarellens fantastiska förmåga skildra ljus och atmosfär.Motivvalet handlar inte bara om vilken vy du väljer att måla utan även om att reducera och välja bort. När du ser en vy ser du oerhört många saker. Hjärnan lyckas på något sätt baka ihop allt till en helhet så att du inte blir förvirrad. De väsentliga sakerna som berättar om perspektiv, avstånd och former lyfts fram medan resten sorteras bort av medvetandet. vi ser det men ändå inte.När vi ska måla det blir det inte sällan problem eftersom då plötsligt ser vårt motiv på ett annat sätt. Vi ser varenda sten på marken och varje spricka i trädörren. Nu måste vi välja vad vi ska måla för att fånga helheten och vad vi bör utesluta. Den här gången kommer det, till skillnad från när vi bara såg det, att vara ett medvetet val. Det gör det givetvis mycket svårare. Den färdiga målningen behöver inte alls se ut som motivet. Det väsentliga är att det blir en vacker akvarell. Här är några tips.

  • Avgränsa ditt motiv så du vet var papperskanten är i din målning. En kartongbit med ett rektangulärt hål kan vara ett hjälpmedel.
  • Skissa gärna ditt motiv en eller flera gånger. Rita gärna en rektangel som motsvara ditt akvarellpapper på din skiss så ser du kompositionen lättare.
  • Försök att för din inre syn översätta pennstreck till penseldrag.

.


Motivet så som du ser det

Avgränsa ditt motiv


Gör en skiss

Tänk dig penseldragen