Papper

Material
Motiv & Komposition
Färglära
Teknik
Papper
Penslar
Färger
Övriga material

Papper
Akvarell innebär vatten. Inte alla papper klarar att målas på. Först måste pappret ha en viss tjocklek för att kunna bära vattnet. Pappret mäts i gram per kvadratmeter. För mycket små akvareller skulle vikt på 185g (standard i akvarellblock) kunna räcka men så fort du kommer upp någorlunda i storlek blir pappret alldelens för sladdrigt med 185g’s vikt. Då krävs minst 200g gärna 300g (vanligt vid lösarksförsäljning). det finns även 600g

Dessutom bör det vara hellumpspapper. Det betyder att pappret är gjort av 100% bomullsfiber. Det finns även halvlumpspapper 50% syrafri träfiber 50% bomull. De är billigare men den sämre kvalitén märks tydligt på resultatet.

Med gräng avses papprets ytstruktur. Pappret kan vara allt från helt slätt till skrovlig som sten. Vilket man föredrar beror på vilket målartemperament man har. Grängkvalitén brukar betecknas enligt följande, grain fin (fin), grain satiné (medel) och Grain torchon (grov).

Limningen är en annan faktor. Om ett papper bara är tjockt utan lim så suger pappret vattnet och färgen ut åt sidorna som ett läskpapper och färgfläcken blir diffus. Med lim så sugs vattnet rakt ner och färgfläcken får en distinkt kontur. Är pappret för hårt limmat har vattnet svårt att överhuvudtaget tränga in i pappret. Ett hårt limmat papper bör därför blötas innan man målar på det medan ett lösare limmat papper helst bör måla på torrt för att det inte ska bete sig för mycket som läskpapper.

Dessutom kan pappret variera i färg från kritvitt till gulvitt vilket givetvis påverkar färgkaraktären på målningen.

Fabriano, Arches & Saunders är de vanligaste hellumpspapperna. Fabriano finns även som halvlumpspapper så det gäller att vara på sin vakt. Andra sorter som tex. Hahnemühle och Schollerhammer är oftast halvlumpspapper. Nedan följer en uppställning över skillnaden mellan de två vanligaste helumpsppaperna

Papper Arches Fabriano
Limmnig Hård Lös
Förberedelse Bör blötas Bör inte blötas
Resultat Kulörvänlig
D.v.s. tenderar att ge vackrare färgklang
Valörvänlig
D.v.s. tenderar att ge vackrare teckning

Till sist ett varningens ord om akvarellpapper i block. Man bör alltid ta loss arket från bloclet och limma upp på en träskiva (plywood är bra). Blocket klarar inte att ta emot så mycket vatten.