Åtta sätt att teckna

Material
Motiv & Komposition
Färglära
Teknik
Nybörjarfel
Några övningar
Laborationer
Förberedelser
Tips & trix
Åtta sätt att teckna linjer
1. Teckna med blyerts
Det fullt tillåtet att använda blyerts som teckning för att förstärka konturer. Det man däremot bör undvika är att akvarellen blir en färglagd skiss. Det tecknade linjerna är inte där för att du ska veta var du ska sätta färgen utan för att bilden ska bli bättre. Var därför ganska sparsam med linjer och undvik att skugga med blyerts. Man kan rita före man målar men även förstärka efter man målat. Man behöver inte exakt följa linjerna när man målar.
2. Falsk teckning
Denna tekniken ger ett snarlikt blyerts men här ritar du bara i den våta färgen med penselskaftet eller något annat lagom kantigt. Då skadar du pappret lite vilket får pigmenten samlas just där. Det man ska tänka på är att om man gör flera lasyrer är att varje lager färg kommer att öka svärtan i linjerna.
3. Teckna med penseln
Givetvis kan man även teckna linjer med penseln. Det är en av de vanligaste teknikerna. Så vanlig att man lätt missar de andra. De linjer man tecknar med penseln tar karaktär av penseln. En nöthårspensel ger inte samma fina linje som en mårdhårspensel. Varje pensel har sitt personliga språk.
4. Utsparade linjer
Lika väl som man kan måla en linje kan man spara ut den. Det kan man göra med hjälp av maskering vätska eller tejp. Här har jag dock gjort det på fri hand. Det känns naturligast så. Om man inte vill ha linjen vit kan man göra en utsparning ovanpå en underliggande lasyr.
5. Linjer genom överlappning
Lika väl som en utsparning mellan två färgfält skapar en linje så gör en överlappning mellan färgfält på ett par milimetrar en mörkare linje. Den optiska blandningen avgör hur mörk linjen blir.
6. Linjer genom rinningar
Men kan också låta färgen rinna över pappret. Med detta kan man skapa till exempel en horisontlinje som man sedan målar ut på ena sidan. Mer spontant kan man även låta rinningar antyda skuggor på marken och därmed också visa ljusets riktning.
7. Teckna genom stänk
Man kan också stänka fram linjer. Det är lite mer hazardartat. Träna på ett papper brevid. Ha hushållspapper berett så att du kan torka upp misslyckade stänk innan färgen biter.
8. Grafisk teckning
Sist men inte minst så har akvarellfärgen i sig en tendens att teckna konturerna på färgfälten. ytspänningen på vattnet gör att pigmenten söker sig till kanterna. detta gäller speciellt om man målar med mycket vatten. Vissa färger är dessutom tacksammare än andra.