Rätta till misstag

Material
Motiv & Komposition
Färglära
Teknik
Nybörjarfel
Några övningar
Laborationer
Förberedelser
Tips & trix

Om att rätta till misstag

Det som brukar vara svårast att acceptera med akvarelltekniken är att man inte kan göra ändringar i målningen efter behag. Man kan lägga på nya lasyrer över de gamla. Resultatet blir en mörkare yta. Det är nästan omöjligt att få tillbaka ljuset.

Det första du måste fråga dig inför ett misstag är om det verkligen är ett misstag. Ett spontant stänk är inte kanske inte något som förfular din målning utan istället ger det en spontan känsla. Alla konturer behöver inte vara perfekta. Men skulle du ändå vara missnöjd så finns det en del du kan göra.

  • Våt färg. Lättast är det att rätta till misstag innan färgen har bitit. Vissa färger biter på några sekunder efter att man målat på den så det gäller att vara lite kvick. Man tar bara en bit hushållspapper och suger upp färgen. Låt papperstussen försiktigt landa (som en helikopter) på fläcken och lyft sedan rakt upp. Var noga med att inte gnugga.
  • Halvtorr färg. Så länge pappret är vått kan man tvätta ur det mesta under rinnande vatten och försiktig bearbetning med penseln. Beroende på hur mycket pappret hunnit torka och vilken färg det är kan det bli en svag skugga kvar.
  • Torr färg.Med hjälp av maskeringstejp kan man retuschera bort misslyckade partier. Pappret bör vara helt snustorrt innan man börjar men gärna fortfarande sitta uppspänt.Tejpa över partiet med en tejpbit. Gnugga gärna fast tejpen så att den fäster ordentligt i pappret. Riv sedan av tejpen hastigt. Då följer en del av pappersfibrerna med och därmed även färgen. Man måste göra om det många gånger innan man får bort allt. Observera att detta skadar pappret så om man målar på pappret efteråt kan retuscheringen synas som en missfärgning.