Skissa

Material
Motiv & Komposition
Färglära
Teknik
Nybörjarfel
Några övningar
Laborationer
Förberedelser
Tips & trix

Om att skissa

Skissen är med nödvändighet en snabb teknik om man tar god tid på sig då är det inte längre en skiss utan en teckning. Pennan ska flyga över pappret.

Slutresultatet ska inte heller vara en teckning, med alla detaljer inritade. Det ska vara något som fångar det absolut väsentligaste av ett motiv. Den ska inte vara vacker utan ett stöd för din målning.

En bra skiss kan vara det enda du behöver för att göra en akvarell. Du kan sitta inne och måla. Även om du har motivet framför dig kan det löna sig att göra en skiss först på ett papper bredvid för att komma underfund med motivet

Det kan vara bra att tänka på vad man vill ha för information när man målar. En sådan information är ljusets riktning. I mitt tycke är ljus och skugga avgörande för att blåsa liv i en akvarell. Man ska tydligt se på skissen om det är mulet eller klart, motljus eller medljus, om ljuskällan står högt eller lågt på himlen.

En annan information är bildens komposition. Man skissar alldelens för ofta bara ett hus eller en dörr man tycker är vacker men glömmer omgivningen. När man väl ser omgivningen så kommer frågan hur mycket av omgivningen ska vara med för att det ska bli en vacker bild. Teckna en lätt ram runt din skiss. Ramen representerar pappret. Du kan sudda ut ramen och flytta den om du upptäcker att du vill ha med mer himmel eller jord.

Du kan skriva en enkel anvisning i marginalen vilka färger som ska vara med

  • Ha ALLTID skissboken med dig.
  • Skissa så fort du sitter och väntar eller har tråkigt.
  • Skissa vad som helst. Det behöver inte bli en målning.
  • Gå en krokikurs (modellteckning).
  • Och kom ihåg! Pennan ska flyga över pappret.

Skissfärdigheterna smittar av sig på din pensel.