Övning: ljus & Skugga

Material
Motiv & Komposition
Färglära
Teknik
Nybörjarfel
Några övningar
Laborationer
Förberedelser
Tips & trix
1. För att måla ljus och skugga kan man göra det mycket enkelt för sig. Ett sätt att börja är att börja med att spara ut motivet, t.ex. en blomkruka. Föreställ dig blomkrukans form och måla den bakgrundsfärg som bilden ska ha först. Försök att undvika att skissa på akvarellpappret. Gör hellre en skiss på ett skisspapper brevid.
2. Akvarellens kännetecken är att transparans vilket betyder att färgen under kommer mer eller mindre att lysa igenom nästa färg som du lägger över. Detta kallas optisk blandning. Vill du ha tre färger så räcker det med två.
3. Detta kan du utnyttja för att skapa linjer. På krukans skuggsida har jag låtit färgerna gå över varandra med någon milimeter. Överlappningen ger känslan av en linje. På krukans belysta sida har jag använt ett annat sätt att göra en linje. Jag har sparat ut en smal remsa av vitt. Som du ser har jag redan fått en ljus och en skuggsida.
4. Nu vill jag ha ett mer dramatiskt ljus. Därför lägger jag på en skugga som jag i ett och samma pålägg låter bli krukans självskugga som slagskuggan på bordet. Det räckte med fem färgpålägg för att få en bild. Det gäller att göra det så enkelt som möjligt.

variant 2

1. Ännu enklare kan man göra det så här. Måla krukan växten och bordet först.
2. Sedan när du målar bakgrunden låter du bakgrundsfärgen även bli skugga på kruka och bord. Det är egentligen logiskt. Omgivningens ljus finns även i skuggan. Så med endast par tre pålägg skapar man ljus och skugga med hjälp av optisk färgblandning.